Dr-leden buigen zich over mogelijkheden Bigipan beheersgebied

Paramaribo 08 juni 2012 – Negen districtsraadsleden oriënteerden zich in het Bigipan Mumagebied woensdag. Het doel hiervan is om na te gaan welke beheersraden ter plekke moeten komen en hoe dit gebied via de overheid goed georganiseerd kan worden. Dit zegt Edgar Van Genderen, woordvoerder van de dr-leden in Nickerie.

Van Genderen zegt dat er ‘bandeloosheid’ van mensen daar geconstateerd is. Zo wordt er geld verdiend met het verhuren van kampen, die aan een ambtenaar behoren. “We hebben besloten om alle touroperators en gidsen op te roepen en de knelpunten en suggesties bespreekbaar te maken. Verder willen we nagaan hoe tolheffing op een later tijdstip plaats kan vinden”, zegt Van Genderen. Tolheffing vinden de regionale vertegenwoordigers erg belangrijk, aangezien er met die inkomsten het gebied duurzaam onderhouden kan worden.

De Suriname Conservation Foundation (SCF) hield onlangs een presentatie over het Bigipan Mumagebied in het Decentralisatiegebouw in Nickerie. Henk Brandon van SCF juicht tolheffing toe. Hij vindt dat het realiseren van projecten in het Bigipan Mumagebied niet het allerbelangrijkste is, maar het onderhoud, de duurzaamheid en de continuïteit ervan. Bigipan kan een goed draaiende toeristische oord worden en zelfvoorzienend zijn.

Brandon motiveerde de dr- en rr-leden om hun initiatieven en ideeën over dit gebied op papier te zetten. Ze mochten nadenken over de nodige financiën, de diverse activiteiten die ontplooid kunnen worden, duurzame ontwikkeling van het gebied, het beheer van natuurlijke ecosystemen, voorlichting en de integrale aanpak. De gemotiveerde dr- leden hebben met het bezoek de uitdaging aangenomen.

(Wanita Ramnath)