Nay benadrukt ecologische rijkdom Suriname

Paramaribo 20 april 2012 – Ambassadeur John Nay van de Verenigde Staten van Amerika is maandag op de Brownsberg begonnen aan zijn derde grote fietstocht in Suriname.

“We vinden het geweldig om op één van de mooiste natuurbestemmingen in Suriname te beginnen en dat is Brownsberg”, zegt Nay en benadrukt hiermee de ecologische rijkdom die Suriname heeft.

In oktober van het vorige jaar fietste de diplomaat in drie dagen van Erowarte aan de Marowijnerivier naar Paramaribo. Startend met zijn achterwiel in de Corantijnrivier, fietste hij ook in drie dagen van Nieuw Nickerie naar Paramaribo. Met de start op de Brownsberg zal de zuid-noord route in vier dagen worden afgelegd.

Bescherming milieu
De natuurliefhebber Nay wil met deze fietstocht mensen wijzen op het belang van de bescherming van het milieu. “Hierboven zijn we in het mooiste deel van het park. We genieten van de schoonheid van de vogels, kijken rond en zien de agouti. De ecologische rijkdom hier in Suriname is voor het Surinaamse volk om van te genieten.”

Na de Brownsberg halverwege te zijn afgedaald, leidt milieudeskundige Erlan Sleur de diplomaat en zijn gezelschap met politiebegeleiding naar goudmijnen in het natuurgebied. Fietsend en lopend over heuvels en door dalen met waterplassen, staat na ruim twee km het gezelschap voor een totaal verwoest en uitgegraven deel van het park. Op de plek liggen recentelijk gebruikte materialen her en der verspreid. Een nog warme pot met rijst staat op een haastig uitgemaakt houtvuur. De onverlaten zijn dus net vertrokken. Vanuit de verte zijn geluiden van werkende diesel waterpompen te horen maar verder is er geen goudzoeker te bekennen.

Stelen van de natie
“Helaas horen we over de ernstige schade aan het natuurpark. Het is zeer triest en ik vind het echt vreselijk, omdat mensen die dit doen, stelen van de hele natie. Ik ben blij dat de regering stappen heeft ondernomen om hier een eind aan te maken”, zegt Nay. Er vindt nog steeds ontruiming plaats van restante illegale gouddelvers.

De sportman Nay benadrukt met deze rit ook de bescherming van de eigen gezondheid, “beweging en fitness is een geweldige manier om dat te doen”. Hij hoopt van harte dat minister Paul Abena van Sport- en Jeugdzaken de laatste 46 km van Powakka naar Paramaribo, met hem kan meefietsen “net zoals de vorige keer van Saramacca naar de stad”. Donderdag keert het gezelschap terug naar Paramaribo en zal ook Amerikaanse Peace Corps vrijwilligers hebben opgezocht.

Edward Troon

Bron: Starnieuws