Nimos geeft lesbrieven uit over milieu

Paramaribo 28 mei 2012 – Het Nationaal Instituut voor Milieu en Ontwikkeling in Suriname (Nimos) heeft vandaag een serie lesbrieven uitgegeven over het milieu. Het materiaal, onder de titel ‘Milieu Tori’, is bestemd voor leerlingen van het basisonderwijs. In de lesbrieven is gekozen voor de vijf belangrijkste onderwerpen in het milieu. Het gaat om verschillende soorten afval, kwik, klimaatverandering, de ozonlaag en een lesbrief over algemene milieuproblemen.

Minister Raymond Sapoen van Onderwijs en Volksontwikkeling die de eerste exemplaren van de lesbrief in ontvangst heeft genomen, zegt dat de inhoud deel uitmaakt van de normen en waarden in de samenleving.

Directeur Marlène Harris van het Nimos deed bij de presentatie een beroep op de minister om ervoor te zorgen dat het lesmateriaal wordt opgenomen in het curriculum van het basisonderwijs. Sapoen gaf daarop aan dat natuuronderwijs al wordt gegeven op de scholen. Een apart vak inlassen is niet mogelijk volgens de bewindsman. Het materiaal wordt wel in bestaande vakken opgenomen. Sapoen heeft daarnaast het belang van natuuronderwijs onderstreept. Dat begint volgens hem al in het gezin.

Voor de lancering van de lesbrieven zijn enkele leerkrachten van basisscholen uitgenodigd. Zij hebben elk een pakket met lesbrieven ontvangen. Via de kanalen van het Minov worden ook de andere basisscholen van exemplaren voorzien. Alle mediatheken krijgen de lesbrieven. Scholen en personen die belangstelling hebben voor de lesbrieven kunnen zich ook melden bij het Nimos. Het taalgebruik in de lesbrieven is eenvoudig en begrijpelijk gehouden. Moeilijke begrippen worden op een kindvriendelijke manier uitgelegd. De lesbrief is in kleur gedrukt en voorzien van illustraties. De lancering van de lesbrieven is nu gedaan omdat zondag 5 juni de internationale dag is van het milieu.