Schoolkinderen worden bewust gemaakt van nut rode Ibissen

Paramaribo 19 juli 2012 – De winnaars van de opstelwedstrijd van Scarlet Ibis Awareness project zijn zaterdag naar het Bigipan Mumagebied geweest. Alle GLO-scholen in Nickerie en Coronie namen hieraan deel. Deze educatieve tocht had als doel de schoolkinderen bewust te maken van het nut van de rode Ibissen. Ruim veertig personen bestaande uit begeleiders, schoolkinderen, mannen van Natuurbeheer en Scarlet Ibis Awareness project waren afgereisd naar Bigipan. Dit project wordt gesteund door Stichting Vrienden van Stinasu.

De Stichting Vrienden van Stinasu zorgt voor fondsen om dit project te helpen financieren. Gekozen is voor Nickerie, Coronie, Saramacca en de lokatie Weg naar Zee. In deze gebieden, langs de kust, komen veel rode Ibissen voor. De schoolkinderen moesten in hun opstel aangeven waarom de rode Ibis beschermd moet blijven en wat te doen met degenen die deze rood gekleurde siervolgels neerknallen.

Coördinator Ashok Pherai van het Scarlet Ibis Awareness project zegt dat de schoolkinderen bewust moeten worden van de bedreiging van de kustvogels. Vooral op de Scarlet (rode) Ibis wordt er flink gejaagd. Het is goed om bij de jeugd het bewustzijn aan te kweken.
Pherai merkt op dat de ornitholoog Arie Spaans steeds geconstateerd heeft dat de populatie van de kustvogels langs de kust afneemt. Vandaar dat er besloten is om dit probleem tegen te gaan. Pherai benadrukt dat deze vogels in Suriname nog erg schuw zijn, terwijl in Trinidad & Tabago het andersom is. Meer dan 16.000 toeristen bezoeken jaarlijks de broedkoloniën van de rode Ibissen.

Zesde klasser Channaya Sodikromo van OS -3 Wageningen zegt de mensen die op de vogels jagen, zwaar gestraft moeten worden. Rifais Hohmarrow van OS Paradise merkt op dat de vogels heel mooi zijn en veel toeristen aantrekken. Daarom moeten ze goed beschermd worden. De kinderen vinden het erg dat de vogels bedreigd worden.

Chanderbhan Dwarka, coördinator Milieubeheer afdeling Nickerie, zegt dat de mensen steeds bewuster worden van het nut van deze vogels. Er wordt nu minder op deze siervogels gejaagd. Volgens Dwarka komt het bewustwordingsproces langzaam, maar zeker opgang.

(Wanita Ramnath)